top of page

Endüstri 4.0 uyumlu (IoT Ready) ürünlerin özellikleri

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2020


Not: Aşağıdaki tablolarda Endüstri 4.0 terimi sadelik amacıyla bazı yerlerde I4.0 olarak kısaltılacaktır.

 

1. Giriş


Endüstri 4.0, geleceğin tamamen dijitalleştirilmiş ve ağ üzerinden birbirine bağlı malzeme, operasyon ve ürünleri içeren bir teknoloji kullanımıdır ve bu teknoloji üretim süreçlerinde baştan aşağı bir değişim etkisiyle fabrikalara girmektedir. "IoT Ready", "RAMI 4.0-compliant" ve "Industrie 4.0 seal" gibi terimler son yıllarda çok sık kullanılmaya başlanmıştır. Çoğu zaman, bu alanda gelişim sağlamak isteyen şirketler için sunulan çözümler ve hizmetler tamamen farklı şekillerde tanımlanır ve netlikten çok, daha fazla kafa karışıklığına neden olur. Nereden, nasıl başlamalıyız, strateji ne olmalı soruları hemen hemen her şirketin gündeminde yer almaktadır.


Bu yazımızda Endüstri 4.0 uygulama alanları içerisinde yer alan "Akıllı Ürün" ya da "Endüstri 4.0 Uyumlu Ürün" konusunda bilgiler yer almaktadır.


Alman Elektrik ve Elektronik Endüstrisi Merkez Birliği (ZVEI - Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.), "Plattform Industrie 4.0'ın referans mimarileri, standartları ve normları üzerine çalışma grubu 1" işbirliği ile standart anlamında genel ve evrensel kriterleri içeren bir kılavuz geliştirmiştir.


Bu kriterler, pazardaki sağlayıcıların hangi ürünlerin Endüstri 4.0 uyumlu olarak etiketlenebileceğine karar vermesine yardımcı olur. Şirketler aynı zamanda bu kriterleri ürün geliştirme için bir rehber olarak kullanabilirler. Bu, bir bütün olarak pazar için daha fazla şeffaflık ve güvenlik sağlar. Dolaylı olarak, neyin Endüstri 4.0 uyumlu olup, olmadığı da netleşir. Bu kılavuz, 2015'ten bu yana yıllık olarak güncellenmektedir.


2. 2020 Ürün Özellikleri


“2020 Ürün özellikleri”, Endüstri 4.0 ürünleri için kriterleri karşılamak için bugün piyasada bulunan bir ürünün sahip olması gereken minimum özellikleri tanımlar. Bu, sonradan yüklenebilecek özelliklere ve gelecekteki gereksinimler için güncellemelere sahip ürünleri de içerir.


Bu özellikler öncelikle müşterilere yöneliktir ve bugün bir Endüstri 4.0 ağı için hangi ürünlerin tedarik edilebileceği listelenir. Normlar ve standartlar için minimum gereksinimler, bir ürünün Endüstri 4.0 ağına katılabilmesi için burada açıklanmıştır. Ürünler elbette bu minimum gereksinimleri aşan özelliklere de sahip olabilir.


Endüstri 4.0 ürünleri ve ürün özellikleri için kriterler yıllık olarak kontrol edilir ve güncelleştirilir.


2.1 Ürün Etiketleme


Endüstri 4.0 ürünleri için kriterler ve ilgili özellikleri, ürünlerin etiketlenmesinde kullanılmalıdır. ZVEI, ürünlerin "I4.0" veya "Endüstri 4.0" olarak etiketlenmesini ve bu terimlerin örneğin üreticilerin kataloglarına eklenmesini önerir. Bu etikete sahip ürünler, hali hazırda öngörülen minimum özellik gereksinimini karşılar ve gelecekteki özelliklere uymak için bir geçiş sağlanır.


3. Endüstri 4.0 Ürünleri ve 2020 Ürün Özellikleri İçin Kriterler


Tablo 1: Endüstri 4.0 ürünleri için kriterler ve 2020 ürün özellikleri
Tablo 1: Endüstri 4.0 ürünleri için kriterler ve 2020 ürün özellikleri


4. Örnek Ürün: Enerji Verimlilik Modülü


Enerji verimliliği modülü, basınç ve akış sensörlerini, bağımsız veri işlemeyi, 2/2 yollu bir kapatma vanasını ve bir ethernet iletişim arayüzünü birleştirir. Arayüzün iletişim parametreleri (normal alan veri yolları, OPC-UA, Modbus / TCP) açıktır. Fonksiyonlar daha sonra bir CODESYS kontrol ünitesinin entegrasyonu aracılığıyla yüklenebilir. Modül, aşağı akış sisteminin hava tüketimini sürekli olarak izler ve makine öğrenimi sayesinde dinlenme durumu, çalışma durumu ve anormal durumlar arasında ayrım yapabilir. Özel durumlar için sabit sınırlar da ayarlanabilir. Kapatma valfi, sızıntıları önlemek için dinlenme durumunda yapılandırılabilir bir süre sonra basınçlı hava beslemesini otomatik olarak bloke eden bir otomatik durdurma işlevine izin verir. Sensör verilerine, çalışma durumlarına ve kapatma vanası davranışına iletişim arayüzü üzerinden erişilebilir.

Resim 1 : Enerji Verimlilik Modülü
Resim 1 : Enerji Verimlilik Modülü

Tablo 2: Enerji verimliliği modülünün özellikleri
Tablo 2: Enerji verimliliği modülünün özellikleri


(1) Malzeme numarası, burada tip tanımı, üretici parça numarası, sipariş numarası, ürün sınıflandırması vb. için genel bir terim olarak kullanılır.

(2) Yukarıdaki doğrudan bağlantılı varlıklar için bir kural olarak üreticiye özgü bir tanımlama gerekli olacaktır. ISO 29002-5 şu anda bunu sağlamamaktadır.

(3) Bu kılavuz, ürünler için kriterlerle ilgilenmektedir ve burada "ürünler" terimi, cihazları, modülleri, makineleri veya yazılımı ifade edebilir.



Sonuç: Enerji verimliliği modülü bu nedenle öngörülen tüm 2020 ürün özelliklerini karşılamaktadır. Üretici, ürüne özel bir Endüstri 4.0 logosu vermemiştir.



Bu çalışmada kaynak olarak www.plattform-i40.de sitesindeki "Which criteria do Industrie 4.0 products need to fulfill? Guideline 2020" adlı makale kullanılmıştır.





EDT Center, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 alanında uluslarası tecrübe ve bilgi birikimi ile şirketlere baştan uca çözümler üretmektedir.

* Uygun çözüm ve sağlayıcı bulma (www.i40markt.com) (www.it-matchmaker.com.tr)

* Proje yönetimi

Detaylı bilgiler: EDT Center - i40Markt




83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page