top of page

İş Yazılım Projelerinde Yapılan 10 Ölümcül Hata (Türkiye'ye özel)


2011 yılında yazdığım bir yazı bugün tesadüfen karşıma çıktı. Ne yazıktır ki, onca yıllık tecrübe ve gözleme dayalı değerlendirmeler üzerine eklenen 9 yıl sonrasında da değişmiyor.


Günümüzde iş yazılım (ERP,CRM,MES gibi) projelerine hissedilen ihtiyaç her geçen gün artış göstermektedir. Dijitalleşme gereksinimi, veri işlemede bu çözümleri zorunlu kılmaktadır. Ancak projeye giren pişman, girmeyen pişman. Başarının gerekleri olduğu gibi başarısızlığın da nedenleri çok.




Onlarca iş yazılım projesinin içinde hem yazılım mühendisi, hem sistem analist ve hem de proje yöneticisi olarak bulundum. Başarısız bir projenin yüzlerce nedenlerinden ilk 10’a gireceğini düşündüğüm bir liste yaptım. TOP 10 umarım bu yazıyı okuyan iş yazılım yatırımı yapacak şirketlere fayda sağlar.


1. Yetersiz ihtiyaç analizi: Yazılım projeleri genellikle birebir görüşmelerde güven üzerine pazarlanır, satışı yapılır. İşletmenin ihtiyacı, patronun, genellikle tek olan hedefi ile bir tutulur. Bu durum da, projede neyin yapılacağını belirsiz kılar. Yanlış ürün seçilmesine neden olabilir.

2. Yetersiz Teknik Kadro: Her işletme en iyi kadronun kendinde olduğunu zanneder. Kadronun böyle bir projeyi kaldırıp kaldıramayacağını fark edememek projenin hazin sonunu hazırlar.


3. Yanlış Yönetici: Projeyi yönetmek projenin başarısı için önemlidir. Genellikle proje yöneticisi olarak seçilen şahıs, projenin başında isteklidir, sonra ortadan kaybolur, projenin sonuna doğru ortaya çıkar ve durum hakkında bilgi alır.


4. Proje Maliyetindeki Yanlış Tahmin: Genellikle projenin maliyeti yazılıma verilecek değer ile sınırlandırılır. Oysa, yerelleştirme maliyetleri, yetersiz BT, ağ altyapısı, ek eğitim ihtiyacı ve personel için ek maliyetler proje maliyetlerini hep artırmıştır. Bu durum şirketin finansal bütçesini altüst eder.


5. Projeye Ayrılamayan Zaman: Proje asli iş midir ? Yoksa artan zamanın kullanılacağı bir iş midir ? "Bir dakika müşteri bekliyor..." cevabı


6. Yanlış (Örtüşmeyen) Model: Yazılım uygulamada iş akışındaki kavramlar ve süreç yönetimi, işletmedeki geleneksel iş akışları ile ters düşebilir. Hangisinden taviz vereceksiniz ?


7. Sınırsız İstekler: İş yazılım projeleri AR-GE projeleri değildir. Bir ürün üzerinde istenen değişiklik ve eklemeler makul seviyede olmalıdır.


8. Ana Veri (Stok Kodları, Kaynak Kodları gibi) İçin Yetersiz Çalışma: Projenin üzerine oturduğu ana veri yapısının dar zamanda, alelacele oluşturulması.


9. Yanlış Risk Yönetimi: Ya da riski yönetememe de diyebiliriz. Zira proje esnasında beklenmedik durumlarla karşılaşılabilir. Yüzlerce proje de yapsanız her projenin kendine has koşulları vardır. Ve bu özel durumlar birer risktir. Bunların önceden tespiti ve proje ekibiyle paylaşılması konusunda yapılacak hatalar projenin kırılma noktaları olabilir.


10. Geçiş Aşamalarındaki Yanlış Seçimler: Aslında tüm modüller tüm detaylarıyla birlikte aynı anda devreye alınabilse. Bunu yapmanın zor olduğu belli. Projeyi parçalara bölüp devreye alma fikri kulağa çok hoş geliyor. Ancak yanlış aşama kararları kullanıcı da ciddi tatminsizlik oluşturmakla birlikte kullanıcıya ek iş yükü de getiriyor. Sonuç isteksiz veri girişi, süreçlerde tıkanıklık ve başarısız proje.


Yukarıda sıraladığım 10 temel hatayı seçerken oldukça zorlandım. Zira bunlarla beraber yapılan diğer hataların da çok önemli olduğunu düşünüyorum. İş yazılım tedarikçisi ve müşteri arasındaki net ilişkiler birçok hatayı ortadan kaldırır.


EDT Center, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 alanında uluslarası tecrübe ve bilgi birikimi ile şirketlere baştan uca çözümler üretmektedir. * Endüstri 4.0 bilinçlendirme eğitimleri * Endüstri 4.0 Olgunluk Seviyesi Ölçümü * Endüstri 4.0 Yol Haritası * Uygun çözüm ve sağlayıcı bulma (www.i40markt.com) (www.it-matchmaker.com) * Proje yönetimi * Profesyonel danışmanlık Detaylı bilgiler: EDT Center - i40Markt

194 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page