Dijital dönüşüm ile birlikte veri oluşturma ve işlemede önemli bir rol oynayan iş yazılımlarına (ERP, MES gibi) ilgi her geçen gün artmaktadır. Esneklik, özelleştirme, mobil destek, diğer yazılımlar ile entegrasyon uyarlama ve kullanım aşamalarında çok ciddi problemlere sebep olmaktadır.
Onlarca ERP, MES gibi çözümlerin arasında doğru çözümü ve sağlayıcıyı bulmak, ihtiyaçların net belirlenmesi, geniş pazarda araştırma, inceleme, değerlendirme ve seçim başlı başına profesyonellik gerektiren bir süreçtir ve projenin başarısını etkiler. Bu konuyu yatay ve dikey entegrasyonda yazılım konumlandırma blog yazısında detayları ile incelemiştik.
Uzun uğraşlar ve detaylı çalışma sonucunda teknik ve fonksiyonel açıdan en doğru çözümü ve sağlayıcıyı bulduğumuzu var sayalım. Peki çözümün uyarlanması ve uygulanması aşamalarında, proje ekibinde katılım, kararlılık, motivasyon, değişime karşı direnç gibi davranışsal etkenler nasıl izlenmeli, yönetilmeli?
Fraunhofer IPA ve Consultoria tarafından sunulan şekil 1'deki eğri, iş yazılım seçim, uyarlama ve kullanım aşamalarındaki ilerlemeleri ve davranışları anlamamıza yardımcı oluyor.
Şekil 1: İş yazılım uygulama projelerinde aşamalar eğrisi [H.-H. Wiendahl, H.R. Schübel]
Eğrilerde görünür sapmalar aslında proje sürecindeki kritik aşamaları bize göstermekte.
Motivasyon: Motivasyon eğrisi, proje ekibi ile ilgilidir. Eğer projenin kavramsal içeriği proje ekibinin beklentilerini karşılıyor hatta daha ilerisini vaat ediyorsa, ekip motive olur ve uyarlama aşamasında en yüksek noktaya ulaşır. Örnek verecek olursak kavramsal analiz ve uyarlama başlangıcında satış ekibinin mobil cihazlar üzerinden operasyonlarını yöneteceği ya da siparişlere dayalı malzeme taleplerinin otomatik açılacağı bilgisi ve senaryosu ilgili ekip üyeleri tarafından son derece olumlu karşılanır. Bu motivasyon canlı kullanıma geçişte özellikle veri hazırlama eforu, test, gerçek zamanlı kullanımda karşılaşılan zorluklarla en alt seviyeye ulaşır. Bunun arkasında eğitim ve uyarlama aşamalarında tanımlı birkaç senaryo ile anlatılan operasyonların gerçekte tam karşılığını bulmamasıdır.
Yetkinliklerin kullanımı: Yeni iş yazılımının süreç yönetiminde sağladığı fonksiyonel içerik dışarıdan alınan danışmanlığın ve verilen eğitimin kalitesi ile birlikte artar. Bu yeni yaklaşım motivasyonu artırdığı gibi, şirket içerisindeki yetkinliklerin en üst seviye çıkmasını sağlar.
Kırılma noktalarından biri işte tam bu aşamada gerçekleşir. Benim Türkiye'deki projelerde gözlemlediğim direncin oluşması, sorunlar, davranışlar ve bahaneler:
Yeni sistemin getirdiği ek iş yükü,
Adaptasyonda zorluk,
Önceliklerin farklı olması,
Başarısızlığın bir parçası olmak istememe,
Operasyonel faydalar: Yeni sistemin sağlayacağı faydaları ilk aşamada görmek imkansız. Günlük operasyonların yapılabilmesi, karar destek sistemi için yeterli verinin oluşması için zaman gerekmekte. Bu aşamadaki en önemli faktörler arasında, yönetim kararlılığı ve desteği, proje ekibinin yoğun çalışması, dışarıdan alınan destek hizmetinin kalitesi ve sürekliliği sayılabilir.
Kaynak:
Trovarit Competence Center
EDT Center, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 alanında uluslarası tecrübe ve bilgi birikimi ile şirketlere baştan uca çözümler üretmektedir.
* Endüstri 4.0 bilinçlendirme eğitimleri
* Endüstri 4.0 Olgunluk Seviyesi Ölçümü
* Endüstri 4.0 Yol Haritası
* Uygun çözüm ve sağlayıcı bulma (www.i40markt.com) (www.it-matchmaker.com)
* Proje yönetimi
* Profesyonel danışmanlık
Detaylı bilgiler: EDT Center - i40Markt
Comments