top of page

Doğru Dijitalleşme, Lojistik Şirketlerinin Başarısını veya Başarısızlığını Belirliyor

Lojistik 4.0: Tüm potansiyelleri ve zorlukları ile dijitalleşme, lojistik şirketlerinde hiç bitmiyor. Bilgi teknolojisi alanında verimli, modern, entegre ve esnek çözümler olmadan, lojistik şirketlerinin saf yük taşıyıcılarına dönüşmesi kaçınılmazdır.


Kim kârlı, büyüme odaklı ve müşterileri ile gerçek bir partner olarak çalışmak istiyorsa Lojistik 4.0 için gerekli yatırımlardan ne personel ne de finansal olarak çekinmemelidir. Özellikle günümüzde lojistik şirketleri, dijitalleştirme ile müşterilerinin yeni iş modellerini desteklemeli veya mevcut olanları optimize etmelidir. Bu nedenle, buradaki odak noktası, bir yazılım seçim sürecinin başında açıklığa kavuşturulması gereken mevcut işlevlere yönelik sorulardır. Çünkü bugün seçilen çözümlerin yıllar öncesine göre son derece esnek olması gerekiyor. Bugün geçerli olan yarın olmayabiliyor. Çoğumuz bunu 2020'de öğrenmiş olmalıyız. Bilinen bir söz olan “Hiçbir şey değişim kadar sürekli değildir” sözü bugün her zamankinden daha geçerlidir.



İşlevler vs. Teknoloji

Şimdiye kadar odak noktası, yeni bir yazılım çözümü seçerken çoğunlukla mevcut işlevler olsa da, çözümlerin geliştirildiği teknoloji giderek daha önemli hale geliyor. Çünkü doğru teknolojiyle, küçük veya daha büyük eksik işlevleri kendiniz oluşturabilir ve yapılandırabilir veya işlevsel boşluğu kapatan üçüncü taraf sistemlerini entegre edebilirsiniz.


Modern Teknoloji

Teknoloji genellikle sözde bir "kolaylaştırıcı, etkinleştirici" olarak sunulur. Çünkü yalnızca modern teknoloji, bir şirketin yeni gereksinimlere esnek bir şekilde yanıt vermesini sağlar. Aynı zamanda, kullanıcının yazılım üreticisinden daha fazla bağımsızlığının da temelini oluşturur. Ancak modern teknolojiyi ilk bakışta tanımak o kadar kolay değil. Çözümün aşağıdaki modüllere veya işlevlere sahip olması durumunda, önerilen çözümün modern teknoloji temelinde oluşturulduğunu gösteren ve bilinmesi gereken bazı kriterler şunlardır:


  • Maske oluşturma aracı: Ekranlar, grafiksel bir maske oluşturucu aracılığıyla esnek bir şekilde uyarlanabilir. Alan eklemek, göstermek veya gizlemek, veri alanlarıyla yeni sekmeler oluşturmak bir geliştirici gerektirmez.

  • Form oluşturucu: WYSIWYG teknolojisini kullanan bir grafik form oluşturucu vardır. (Ne Görürseniz Onu Alırsınız). Yani tasarım yapılırken ekranda formu görebilirsiniz.

  • Entegrasyon platformu: Üçüncü taraf sistemlerin entegrasyonu, uygun bir platform aracılığıyla programlama olmadan gerçekleştirilebilir.

  • Web tarayıcısı tabanlı: Yazılım, herhangi bir internet tarayıcısı üzerinden tamamen (gerçek bir bulut çözümü gibi) kullanılabilir.

  • İşlevlerin "kenetlenmesi" yoluyla ek geliştirme: Çözümdeki eksik işlevler, geliştirilen ek işlevler aracılığıyla doğrudan çözüme entegre edilebilir.

  • Güncellenebilirlik ve yükseltilebilirlik: Yukarıda belirtilen tüm uzantılar, ayarlamalar veya entegrasyonlar %100 güncellenebilir veya yükseltilebilir.

  • İlk kurulumun tarihi: Güncel satılmış olan sürümün ilk kurulumu hiçbir şekilde 5 ila 7 yıldan daha eski değildir.


Gereksinimler İçin Bir Zorunluluk Olarak Gerçek Entegrasyon Yeteneği

Hepimiz "arayüz" kelimesini biliyoruz. Aslında bu pek çekici değildir, çünkü bir arayüz genellikle sancılı bir işlem olabiliyor. Entegrasyon burada daha iyi ve daha sürdürülebilir bir çözümdür çünkü karşılıklı bir bağlantı anlamına gelir. Bu durumda, ilgili çözümde verimli bir şekilde çalışabilmek için ilgili verilere doğrudan erişim şarttır. Lojistikçiler bu sorunu çok iyi bilirler çünkü teknolojiyle uğraşmak ve hatta çok çeşitli sistemleri birbirine bağlama mantığı çoğunlukla onlara kalmıştır. Örn. Müşteriler gibi. Bunu yapamayanlar sadece verimsiz bir şekilde çalışmakla kalmıyor, aynı zamanda özellikle sürekli değişim zamanlarında müşterilerinin planlarını ve dolayısıyla kendi iş tabanlarını da tehlikeye atarlar. Tipik, orta ölçekli lojistik hizmet sağlayıcısı veya nakliye acentesi, genellikle endüstri ve ticarette aynı büyüklükteki diğer birçok şirketten daha karmaşık bir BT altyapısına sahiptir.


Örneğin, tipik bir orta ölçekli nakliye şirketi aşağıdaki yazılım altyapısıyla donatılmıştır:


  • Yönlendirme yazılımı - planlamadan faturalandırmaya

  • Konveyör teknolojisinin entegrasyonu dahil olmak üzere depo yönetimi

  • Gümrük sistemleri ve bağlantıları

  • Telematik çözümleri - nakliye siparişi işleme ve geri bildirim

  • Finansal muhasebe ve kontrol

  • Maaş bordrosu

  • Doküman yönetimi

  • Seyahat masraf faturaları

  • Analiz araçları

  • Müşteri sistemlerinin (ERP, WWS, LVS) ve çok daha fazlasının birleştirilmesi için entegrasyon platformu


Bu kadar çeşitli çözümlerle, çeşitli sistemlerin entegrasyonu bir ölüm kalım faktörü haline gelebilir. Sonuçta, hiç kimse verileri iki kez girmek istemez. Her yerde mümkün olan en güncel verilerle çalışılmak ve bu verilerle çalışmaya devam edebilmek için A çözümünün sonuçlarını B çözümünde de kullanılabilmesi istenir. Çözümler bu nedenle çift yönlü olarak birbirleriyle iletişim kurabilmelidir. Bu, en iyi entegre yazılım çözümlerinin kullanılmasıyla mümkündür. İdeal durumda entegrasyon, birkaç yazılım parçasının genel bir çözümle sonuçlandığı ve dolayısıyla entegre bir şekilde çalıştığı anlamına gelir. Kural olarak, tüm "yazılım parçaları" burada aynı veritabanına erişir. Verilerin herhangi bir senkronizasyon sürecinden geçmesi gerekmez; örneğin, değiştirilen ana veriler tüm yazılım alanlarında anında kullanılabilir. Yukarıda belirtilen çözümleri "tek kaynaktan" sunan bir üretici bulmak yine de bir şans meselesidir.



Low Code und No Code Örneği Üzerinden Teknoloji Avantajları

"Kendi çözümünüzü hızlı bir şekilde oluşturmak" şimdiye kadar bir kullanıcı şirketi için neredeyse düşünülemezdi. Ancak yeni teknolojiler artık bunu mümkün kılıyor. Buna "Düşük Kod", yani az programlama ile geliştirme veya "Kodsuz" denir yani tamamen programlama olmaksızın yapılan geliştirme. Bu, ideal durumda yalnızca "yapılandırılmış" olan verilerin toplanmasından, görüntülenmesinden değerlendirilmesine kadar önceden imal edilmiş yapı taşlarına dayanan yapılandırma ile mümkün olmaktadır. Bunun tipik bir örneği, örneğin MS Excel® tabanlı verilere dayalı envanter verisi edinimi olabilir. Daha önce günler veya haftalar süren işlemler, bu yeni teknoloji ile bazen birkaç saat içinde gerçekleştirilebiliyor.



Her Bulut Teknolojisi Aynı Değildir

İlk başta kulağa hoş geliyor. Yazılım buluttan gelir, kurulum gerekmez, çok az eğitim çabası vardır, düşük maliyetler ve başlamaya hazırsınız. Ancak, üzerinde bulut yazan her yerde, beraberinde gelen tüm avantajlarla birlikte gerçekten bir bulut hizmeti olmayabilir. Çünkü çoğu sağlayıcı, kendi veri merkezlerinde çalışan bir yazılımı sözde bulut çözümüne dönüştürür. Ancak modern teknolojiyi tüm ilişkili avantajlarıyla birlikte kullanan gerçek bir bulut çözümünü nasıl anlarsınız?


İşte en önemli 4 kriter:


Tamamen web / tarayıcı tabanlı: Yazılımın yerel olarak yüklenmiş modülleri yoktur ve bir internet tarayıcısı aracılığıyla herhangi bir PC, tablet veya akıllı telefondan kullanılabilir.


Özel ve / veya genel bir bulut vardır: Genel bulutta tüm kullanıcılar için merkezi bir uygulama vardır, örneğin DropBox®, MS-Office365®. "Özel bulut", genel bulutla aynı teknolojiyi kullanır.


Güncelleme yükümlülüğü vardır: İsteseniz de istemeseniz de çözümün yeni özellikleri üretici tarafından belirli zamanlarda etkinleştirilir.


Veri merkezinde kurulum yok: Sağlayıcı size şirketiniz için veri merkezine bir bilgisayar kuracağını ve bu kurulum için de ücret alacağını söylerse, bu gerçek bir bulut çözümü değildir.



Sonuç

Dijitalleştirme projeleri için doğru yazılımı ve doğru partneri seçmek giderek daha karmaşık hale geliyor. Sürekli değişen bir dünyada kendini başarılı bir şekilde ortaya koyabilmek için işlevsellik ve teknolojinin doğru kombinasyonu için verilen karar oldukça önemlidir.

Logistik sektöründe iseniz ve işinizi uygun bir iş yazılım çözümü arıyorsanız BVL Matchmaker üzerinde araştırma yapabilir ya da bize ( www.edtcenter.com ) danışabilirsiniz.



Kaynak: Trovarit AG - the IT-Matchmaker






EDT Center, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 alanında uluslarası tecrübe ve bilgi birikimi ile şirketlere baştan uca çözümler üretmektedir.

* Uygun çözüm ve sağlayıcı bulma (www.i40markt.com) (www.it-matchmaker.com.tr)

* Proje yönetimi

Detaylı bilgiler: EDT Center - i40Markt



51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page