top of page

Dijital Dönüşüm ve ERP (Araştırma Sonuçları)



Şirketlerin dijital dönüşümünde iş yazılım çözümlerinin rolü ve konumlandırmasını daha önceki blog yazılarımızda değinmiştik. Şirket içi ve müşteri, iş ortakları arası süreçlerin yürütülmesi ve operasyon verilerinin işletilmesinde, farklı seviyelerde ve çoğunlukla farklı sağlayıcıların çözümlerinin kullanımı son yıllarda önemli seviyede artmıştır. Başlıcaları;


ERP (Enterprise Resource Planning) - Kurumsal Kaynak Planlama

CRM (Customer Relationship Management) - Müşteri İlişkileri Yönetimi

HRM (Human Resource Management) - İnsan Kaynakları Yönetimi

SCM (Supply Chain Management) - Tedarik Zinciri Yönetimi

MES (Manufacturing Execution System) - Üretim Yürütme Sistemi

DMS (Document Management System) - Doküman Yönetim Sistemi

APS (Advance Planning & Scheduling) - İleri Seviye Planlama ve Çizelgeleme

CMMS (Computerized Maintenance Management System) - Bakım Yönetimi

CAQ (Computer Aided Quality Assurance) - Kalite Güvence Yönetimi

CAD (Computer Aided Design) - Bilgisayar Destekli Tasarım

PDM (Product Data Management) - Ürün Bilgi Yönetimi

PLM (Product Life-Cycle Management) - Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi

SFA (Sales Force Automation) - Satış Gücü Yönetimi

FSM (Field Service Management) - Satış Sonrası Hizmetler Yönetimi

..............





Günümüzden 5 yıl ve daha önceki dönemlere baktığımızda şirket içi ana süreçlerin işletilmesinde ve veri analizinde zaman dilimi olarak saat, vardiya süresi, gün ve daha geniş aralıklar yeterli geliyordu. Örneğin özelleştirilmiş ya da mühendislik siparişleri teklif verme süreleri çok fazla baskı yaratmıyor ya da üretim geri bildirimlerinin vardiya, gün sonlarında girilmesi karar destek sistemleri açısında çok önemsenmiyordu. Ancak dijital dönüşüm ile birlikte gelen hız ve esneklik, anlık verinin toplanması ve işlenmesini zorunlu hale getirdi. Böyle olunca da mevcut iş yazılım çözümleri bu değişime ayak uyduramaz duruma geldi.


Özellikle fabrika alanı içerisindeki verinin işlenmesi ve operasyonların yürütülmesinde MES yazılımlarına ilgi artmakta. Ancak yine de en üst seviyede ERP sistemlerinin konumlandırılmasında ihtiyaç duyulmakta.


Peki ERP sistemleri, hız ve esneklik ile değişen yeni üretim/ticaret/hizmet alanlarında ne kadar yeterli?


Trovarit AG tarafından 2004 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilen "ERP Deneyimi - Kullanıcı Memnuniyeti, Faydaları ve Beklentiler 2020/2021) araştırma çalışması sonuçlar yayınlandı. Yaklaşık 2500 katılımcı ile Mart-Haziran 2020 arasında yapılan çalışmada katılımcılar aşağıdaki alanlarda memnuniyet değerlendirmelerinin be beklentilerini bildirdiler.


* Kullanılan ERP sistemlerinden memnuniyet (İçlerinde SAP, Microsoft S&O - AX, Microsoft BC - NAV, Infor, abas ERP, Canias, IFS gibi çözümler)

* Sistem, yazılım sağlayıcı memnuniyeti

* Memnuniyet değerlendirmelerinde değişim (2018/2020)

* ERP uygulamalarında karşılaşılan zorluklar

* Sağlanan faydalar

* Beklentiler ve eğilimler


Araştırma çalışmasından ana bulgular:


Memnuniyet kriterleri

  • Genel olarak, yazılım çözümleri ve yazılım sağlayıcı, destek iş ortakları iyi notlar almıştır.

  • Mobil kullanılabilirlik, dokümantasyon, formlar ve raporlar ile yazılım güncelleme kapasiteleri kritik olarak değerlendirilmiştir.

  • Destek iş ortakları, ERP kullanımının optimize edilmesi, eğitim ve bilgi kapsamı veya desteğin sağlanma hızı gibi tatmin edici olmayan hizmetler nedeniyle eleştirilmektedir.

  • Projede, adaptasyon belgelerinin eksikliği veya yetersizliği, finansal bütçeye ve taahhüt edilen zamanlara uyulmaması en büyük sorunlardır.

  • Uygulama iş ortakları, proje yönetimi ve endüstri uzmanlıkları için düşük notlar almışlardır. Ancak genel olarak çok yüksek bir derecede değerlendirilmiştir.


Sağlanan faydalar ve zorluklar

  • Katılımcılar tarafından en sık teyit edilen ERP kullanmanın faydaları, şirket süreçlerinin hızlandırılması ve basitleştirilmesi ve şirketteki bilgi kalitesinin artmasıyla ilgilidir.

  • En büyük sorun alanları şu anda kullanıcılar tarafından aşırı uzun "sağlayıcı desteğinin yanıt süreleri", "ERP işletme maliyetleri", "ERP yazılımının performansı" ve "veri bakımı için harcanan efor" olarak görülmektedir.

  • Firmaların en az % 21'i ERP operasyonlarında herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirtmektedir.




Eğilimler ve beklentiler

  • Veri güvenliği ve yönetimi, artan dijitalleşme ve şirketler arası entegrasyon, ERP sistemlerinden beklentiler olarak giderek daha önemli bir rol oynamaktadır.

  • Çalışma katılımcıları, ERP sisteminin gelecekte yeni yasal gerekliliklerin ve düzenlemelerin (örneğin, e-bilanço, GDPR) yerine getirilmesinde önemli bir rol oynayacağını düşünüyor.

  • İş birliği ve uygulama platformları, bu yıl ilk kez ilgili trendlerin ilk 10'u arasına girdi. Bu eğilim, ERP'nin kullanımını farklı şekillerde etkilemektedir: Bir yandan, ERP sistemleri ilgili diğer platformlara (B2B, B2C, E-Ticaret gibi) bağlanabilmeli, öte yandan ERP çözümlerinin temel bileşenlerinin hizmet olarak sunulan yazılımlar (SaaS-Software as a Service) üzerinden karşılanması olasılığını giderek daha fazla artırmaktadır. Bu tür senaryolarda, gelecekte geleneksel ERP kullanımıyla hangi görevlerin ele alınacağı sorusu ortaya çıkar.






Çalışmanın sonuç raporuna IT-Matchmaker web sitesi üzerinde yer alan "Makaleler, Analiz ve Raporlar" bölümünden ulaşabilirsiniz.


EDT Center, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 alanında uluslarası tecrübe ve bilgi birikimi ile şirketlere baştan uca çözümler üretmektedir. * Endüstri 4.0 bilinçlendirme eğitimleri * Endüstri 4.0 Olgunluk Seviyesi Ölçümü * Endüstri 4.0 Yol Haritası * Uygun çözüm ve sağlayıcı bulma (www.i40markt.com) (www.it-matchmaker.com.tr) * Proje yönetimi * Profesyonel danışmanlık Detaylı bilgiler: EDT Center - i40Markt


251 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page